De vastlegging van de voorkeursvolgorde in de Europese Kaderrichtlijn afvalstoffen (2008) was voor Hannet de Vries-in ’t Veld, directeur van VAR (Wilp) aanleiding om mij te vragen samen een boek te schrijven over de de geschiedenis en (vooral) de toekomst van de Ladder van Lansink. De Ladder is – zo stelde zij – een duidelijke richtingwijzer op de (te) lange weg van afval naar grondstof. Het is ook een van de weinige Nederlandse beleidsprincipes, die in de vorm van de ‘waste hierarchy’ een ruime internationale erkenning heeft gekregen. Na enige aarzeling ging ik op het verzoek in, ook om te tonen waarin De Kracht van de Kringloop ligt: inspiratie, inzet, innovatie en niet te vergeten overtuigingskracht, die de waan van de dag overstijgt.
Het boek geeft een beeld van en inzicht in de politieke processen rondom de Nederlandse en Europese wetgeving voor het afvalstoffen- en productiebeleid. Voorts worden de actuele ontwikkelingen geschetst op en naast de diverse sporten van de Ladder van Lansink, ook op het terrein van innovatie en bewustwording. Het boek biedt tevens een doorkijk naar de komende jaren, met aanbevelingen voor politici en beleidmakers. De auteurs willen de Ladder graag doorgeven aan nieuwe generaties. Met het boek willen zij studenten, consumenten en ondernemers inspireren bij de overgang naar een (nog) duurzamer samenleving. Zij worden daarin gesteund door Laurentien van Oranje, Hans Blokland, Michael Braungart (de man van C2C), Pieter Winsemius en Ernst Worrel, die in boeiende interviews de lijn van de Ladder onderschrijven.
Het rijk geïllustreerde, in kleurendruk uitgevoerde boek heeft een omvang van 280 pagina’s. Het boek bevat een verklarende woordenlijst, een literatuuroverzicht en een naamregister. De uitgave van het boek met een oplage van 3500 exemplaren is mede mogelijk gemaakt door financiele bijdragen van Attero, BAM Infra, Bio-Oil, DAR, FHG, Gemeente Apeldoorn, Royal Haskoning, Nedvang, Nihot, PwC, RaboBank, ROVA en VAR. De auteur heeft nog enkele boeken in voorraad. Een bericht volstaat om een van de laatste exemplaren te bemachtigen. Een pdf- versie – een tevens aangevulde uitgave, o.m. met een interview met Herman Wijffels over circulaire economie – is voor geïnteresseerden beschikbaar. Wie kennis wil nemen van de herziene inhoud in hoofdlijnen zij verwezen naar ‘De kracht van de Kringloop – Samenvatting’.
Geachte heer Lansink,
Graag zou ik in het bezit komen van het boek “De Kracht van de Kringloop”. Hopelijk is er nog een exemplaar beschikbaar voor een afvalprofessional die bijna 30 jaar in dit immer dynamische werkveld actief is.
Het post- en factuuradres is:
Blink-GRR
Gerstdijk 1
5704 RG Helmond.
Hopende op een positieve reactie.
Met vriendelijke groeten,
Mark Vaal
Directeur Blink-GRR
Graag ook nog een boek. Beste Ad!