Op 17 oktober 2014 overleed Jo Samson, de vroegere uitbater van de City Bar, het legendarische cafe aan de Houtstraat te Nijmegen, dat onder journalisten ook wel ‘bijkantoor van De Gelderlander’ werd genoemd. Redactie en drukkerij waren destijds gevestigd aan de Hessenberg, op een steenworp afstand van de bruine kroeg. Maar niet alleen journalisten waren regelmatig de gast van Jo Samson en zijn trouwe barkeepers. Ook kunstenaars wisten het kleine maar oergezellige cafe goed te vinden, evenals middenstanders uit de naaste omgeving, buurtbewoners en ander loslopend volk waaronder enkele in die tijd – de jaren 70 en 80 – befaamde koppelbazen. Vooral op vrijdagavonden was het een drukte van belang, vaak tot in de late uren. Van groepsvorming was nauwelijks sprake, integendeel. Na een zekere gewenning konden vrijwel alle stamgasten het redelijk goed met elkaar vinden, niet op de laatste plaats omdat Jo Samson, daarin bijgestaan door vriendin en latere partner Annemiek van Woerden gastvrijheid op allerhande manieren vertaalde, voor Jan en Alleman.
De sfeer in de City Bar is prima vastgelegd op het ‘Kroegtafereel’, dat Rob Terwindt in opdracht van Jo Samson in 1977 schilderde. Zelf was ik beretrots op de vraag van Jo Samson of ik als enige politieke figuur op Rob’s atelier wilde komen poseren. Rechts onder in de hoek, vlak onder Jan van Teeffelen, was nog plaats. Het kolossale doek sierde tot de verkoop van het cafe – nu De Blonde Pater – een wand van de City Bar en hing daarna korte tijd in Cafe Biessels. Later vonden de stamgasten van toen zich letterlijk en figuurlijk terug in Cafe Goossens op de Grote Markt. Na de laatste restauratie ontfermde de eigenaar zich zelf weer over het schilderij in zijn huis op de Waalkade. Het is nu een kostbaar familiebezit, een mooie herinnering aan Jo Samson en Annemiek van Woerden, aan wie talloze mensen uit Nijmegen en daarbuiten veel te danken hebben. Het veelkleurige doek belichaamt een stukje Nijmeegse geschiedenis, en zou alleen daarom al in het Valkhofmuseum niet misstaan. Want zo leert ook www.noviomagus.nl, waar het ‘Kroegtafereel’ wordt toegelicht: geschiedenis wordt gemaakt door mensen.
Zijn 75e verjaardag – op 30 mei 2009 – vierde Jo Samson uitbundig met een groot aantal vrienden, waaronder zijn vroegere stamgasten. Een viertal vrienden maakten een boek – Jo Samson 75. – waarin de driekwart eeuw van Jo Samson zijn samengevat in 3333 woorden (van Harry Janssen) en honderd afbeeldingen. Op de omslag prijkt de speciaal uitgegeven postzegel. Een deel van Jo Samson’s geschiedenis heb ik zelf vastgelegd in een ander geschrift – met dezelfde titel Jo Samson 75 – dat ik Jo heb aangeboden bij de onvergetelijke viering van zijn verjaardag. De lezer treft daarin herinneringen aan het cafe en zijn bevolking, aan de eigen visclub Het Scholleke, aan de fietstocht naar Rome, zelfs aan carnaval in de City Bar en nog meer. Jo Samson’s naam leeft voort in Nijmegen en daarbuiten.
RT @adlansink: Ter herinnering aan Jo Samson (1934 – 2014) – uitbater van de legendarische City Bar in Nijmegen http://t.co/xShxHZm67I
Geweldig deze herinneringen. Ik zat vroeger bij de Marine en dan was het als je weekend haf eerst een biertje drinken bij Jo en je even afmelden en dan naar huis. Geweldige tijd.