Van het een komt vaak het ander. Het een: ontmoetingen met kunstenaars in de City Bar, ‘bijkantoor van De Gelderlander’ en proeflokaal voor beeldhouwers en schilders. Het ander: boeiende gesprekken, soms tot in de nachtelijke uren. Het een: groeiende belangstelling voor kunst en kunstenaars, tussen andere beslommeringen door. Het ander: aanschaf van grafiek, schilderijen, sporadisch een sculptuur. Gevolg: het verzoek om exposities te openen, een waagstuk op zich, ook voor toehoorders, die zich in Heeswijk afvroegen, waar een politicus zijn kennis van het werk van Rob Terwindt vandaan had gehaald, en in Emmen, waarom een oud-parlementarier de schilderijen van Dick Tasma bewonderde. Het een en het ander leidden ook tot het idee om kunstenaars te interviewen. In 1998 publiceerde ik De nieuwsgierigheid achterna, een kleine bundel, waarin Harrie Gerrits, Oscar Goedhart, Rob Terwindt en Jan van Teeffelen vertelden over hun werk.
In 2007 verscheen Beeldspraak: weerslag van gesprekken met 25 kunstenaars uit het Rijk van Nijmegen. Het boek verraste in- en outsiders door de vormgeving van Kees Hakvoort en de authentieke inhoud. Alle kunstenaars praatten ongedwongen over hun motieven en drijfveren. Het boek kwam tot stand in samenwerking met BnM Uitgevers en Galerie Stills. De Nieuwsbrief Beeldspraak gaf een indruk van wat intekenaren op de bijzondere edities mochten verwachten. De boekpresentatie vond plaats op 15 november 2007 bij Boekhandel Selexyz in Nijmegen. Clemens Cornielje, de Gelderse CdK, nam in aanwezigheid van vrijwel alle kunstenaars het eerste exemplaar in ontvangst. De netto-opbrengst van boek en bijzondere edities met belangeloos door de kunstenaars ter beschikking gestelde kunstwerken kwam ten goede aan het Taborhuis.
De waardering voor de interviews met uiteenlopende kunstenaars leidde tot de vraag van Marie Louise Salet om bij nieuwe exposities in Galerie Stills kunstenaars aan het woord te laten, volgens een aan Beeldspraak verwante opzet. Kees Hakvoort tekende opnieuw voor de vormgeving. De gesprekken leverden ook een bruikbare atelierfoto op. Tussen 2009 en 2011 verschenen acht vouwbladen over
- Casper Verborg : Mensen die boeien, beelden die te raden laten (2009)
- Ramona van Silfhout : Siberisch krijt zoekt donker en grillig eigen weg (2009)
- Toyah van de Ven : Aanstekelijk realisme maar met dubbele bodem (2009)
- Han Klinkhamer : Landschappen van alle tijden en alle windstreken (2009)
- Eline Peek : Na weerstand de liefde (2010)
- Maartje Frenken : Intuitief en emotioneel de eenzaamheid voorbij (2010)
- Rik van Iersel : De visuele honger voorbij (2011)
- Elmer de Gruijl : Grijze emotie achter aardse kleuren (2011)